Przepisy /

Zdrowe odżywianie /

SŁODKIE :)

SŁODKIE :)

Już od urodzenia towarzyszył nam słodki smak mleka matki. Może to dlatego słodkie nas uspokaja i sięgamy po nie przy rozdrażnieniu aby ukoić nerwy?

Słodycz jest nieodzownym elementem naszego życia. Jesteśmy dziś niesamowicie mocno (jak nigdy wcześniej) stymulowani i atakowani słodyczami, które są dosłownie wszędzie – czy kiedyś na stacjach benzynowych był wybór czekolad i batonów jak w dobrym markecie? W którym to zresztą markecie działy ze słodyczami zajmują ładnych kilka regałów, ba, nawet alejek!

Na szczęście nasza świadomość żywieniowa rośnie i staramy się ograniczać podaż cukru, zwłaszcza tego przetworzonego, i zastępować go bezkalorycznymi zamiennikami. Na nieszczęście jednak większość z nas nie zdaje sobie sprawy ze szkodliwego działania sztucznych słodzików. Ponieważ są to stosunkowo nowe substancje na rynku spożywczym siłą rzeczy brakuje badań, które wskazywałyby na działanie słodzików na organizm człowieka przy wieloletnim ich stosowaniu.

Poza tym, że słodziki są sztuczną substancją chemiczną (to jeszcze pół biedy, organizm w niewielkich dawkach jest w stanie sobie z nimi poradzić) to niestety bardzo negatywnie mogą oddziaływać na nasz organizm pod innym względem. Otóż słodki smak pochodzący ze słodzika mózg odczytuje jako dostawę glukozy = energii. Ponieważ taka dostawa nie ma defacto miejsca mózg wydaje polecenie o zwiększeniu potrzeby jedzenia, aby dostawa energii została w końcu zrealizowana – „wówczas na pewno ta glukoza dotrze!” – myśli se mózg. No i wiesz już jaka jest dalsza część tego schematu – masz większą ochotę na jedzenie nie tylko słodkich ale i standardowych produktów.

Ale ale 🙂 Na szczęście natura obdarzyła nas całkowicie bezpieczną formą słodyczy. Panie i Panowie: ksylitol i erytrol 🙂 Obie substancje są naturalne, działają przeciwpróchniczo i są całkowicie bezpieczne dla osób mających problemy z poziomem glukozy we krwi. Mają postać kryształu więc wsypane do cukiernicy doskonale imitują zwykły cukier. Nadają się do wysokich temperatur zatem upieczesz z nich pyszne ciasto, nadają się do niskich temperatur więc zrobisz z nich lody 🙂 Przetestowałam je nawet w postaci zmielonej na pył jako słodziwo do BEZY 😀

 

Z jednej strony żyjemy w czasach, w których nawet w szynce jest cukier, a z drugiej strony pojawia się coraz więcej zdrowych zamienników stwarzających całkowicie nowe możliwości 🙂

Napisane: 27 września 2017 przez maja_lewandowska

- Instagram -