Przepisy /

Śniadania /

CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ

CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ

Czysty, bezglutenowy, domowy ciep┼éy chlebek ­čÖé

 

SKŁADNIKI

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej (bia┼éej)
  • 2-3 ┼éy┼╝eczki soli himalajskiej
  • 700 ml wody + wi─Öcej do uzupe┼énienia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Kasz─Ö op┼éucz na sitku, umie┼Ť─ç w misce i zalej wod─ů (700 ml). Odstaw na noc (minimum 8 godzin). Przez ten czas ziarna nap─Öczniej─ů, stan─ů si─Ö delikatnie lepkie, a na wierzchu mo┼╝e utworzy─ç si─Ö pianka.

Rano przemieszaj zawarto┼Ť─ç miski i uzupe┼énij wod─Ö poch┼éoni─Öt─ů przez kasz─Ö. Ziarna powinny znajdowa─ç si─Ö ca┼éy czas pod minimaln─ů warstw─ů wody. Odstaw na ca┼éy dzie┼ä.

Wieczorem skontroluj poziom wody. Je┼╝eli na wierzchu unosi si─Ö sporo p┼éynu, odlej nadmiar. Klej─ůc─ů kasz─Ö zmiksuj w blenderze na p├│┼é g┼éadko. Dodaj s├│l i wymieszaj. Prze┼é├│┼╝ do uniwersalnej keks├│wki wy┼éo┼╝onej papierem do pieczenia. Umie┼Ť─ç w zimnym piekarniku lub owi┼ä ┼Ťciereczk─ů i pozostaw w zacisznym miejscu na ca┼é─ů noc. Przez ten ┬áczas ciasto wype┼éni ca┼é─ů foremk─Ö, a na wierzchu powinien pojawi─ç si─Ö zaokr─ůglony ÔÇ×brzuszekÔÇŁ. Chleb umie┼Ť─ç w piekarniku (lub nie wyjmuj go je┼╝eli sp─Ödzi┼é w nim noc) i nagrzej do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi si─Ö lekko p─Ökni─Öta, chrupi─ůca sk├│rka. Wyjmij┬á foremk─Ö, odklej papier i wystud┼║ na kuchennej kratce.

Kr├│j ostrym no┼╝em:)

Napisane: 12 pa┼║dziernika 2017 przez maja_lewandowska

2 thoughts on “CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ

  1. Ten chlebek to m├│j ulubiony!­čŹ×wszyscy s─ů zdziwieni ┼╝e nic si─Ö przy nim nie narobi┼éam ­čśŐtakie przepisy to ja lubi─Ö!Pani Maj─ů jest anio┼éem ­čśŹ­čĹ╝

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentk─ů medycznego oddzia┼éu Collegium Medicum Uniwersytetu Miko┼éaja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyska┼éam tytu┼é magistra Dietetyki.

Znajd┼║ mnie

- Instagram -