Przepisy /

Desery /

BEZY BEZ CUKRU

BEZY BEZ CUKRU

Bezy na ksylitolu lub erytrolu smakują fantastycznie!

Nie są one tak bialutkie jak te z cukrem, zazwyczaj wychodzą mi beżowe lub gdy o nich zapomnę lekko brązowe:) Świetnie sprawdzają się pokruszone na innych deserach, lodach lub jako samodzielna przekąska do kawy.

SKŁADNIKI

  • 5 białek jaj
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 150g ksylitolu lub erytrolu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Białka dokładnie oddziel od żółtek i ubijaj mikserem z dodatkiem soli na sztywną pianę. W tym czasie rozdrobnij słodziwo na pył np. moździerzem lub młynkiem do kawy. Po ubiciu piany zwiększ obroty na najwyższe i stopniowo dodawaj słodzik. Następnie powoli dolej ocet i przesianą mąkę ziemniaczaną cały czas ubijając.

Nagrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg) i przygotuj 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Ubitą pianę możesz przełożyć do rękawa cukierniczego lub mocnego worka aluminiowego, skręcić jego górną część i odciąć dolny rożek aby wyciskać piękne zakręcone bezy.

Załadowane blachy wstaw do piekarnika po czym od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Piecz bezy około 1,5 godziny i staraj się nie otwierać przez ten czas piekarnika. Na sam koniec wyłącz piekarnik i uchyl lekko jego drzwi do czasu ostygnięcia.

Bezy gotowe:)

Napisane: 2 października 2017 przez maja_lewandowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentką medycznego oddziału Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyskałam tytuł magistra Dietetyki.

Znajdź mnie

- Instagram -