Przepisy /

Desery /

CIASTO DYNIOWE

CIASTO DYNIOWE

Na zimowe wieczory złe, pochmurne i zimne:)

 

SKŁADNIKI

  • 400 g dyni
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 220 g mąki kokosowej lub migdałowej
  • 190 g miodu
  • 3 jajka
  • 60 g klarowanego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta imbiru
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Spód

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Połącz masło z niecałą mąką i solą. Wyłóż ciasto do formy i mocno ubij. To nic, że się super nie klei – uda się 

Nadzienie

Przygotuj puree z dyni (ugotuj do miękkości, odsącz i zblenduj). Wymieszaj w misce mleko, jajka, dynię, miód, 1 łyżkę mąki i przyprawy. Rozprowadź nadzienie na cieście i piecz ok 50 minut.

Daj ciastu ostygnąć i podziel je na 8 kawałków 🙂

Napisane: 11 października 2017 przez maja_lewandowska

1 thought on “CIASTO DYNIOWE

  1. po trzech próbach.uff!przepyszne!córka trzyletnią prawie całe zjadła!jednak piżmowa dynia nie pasuje!prze prze pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentką medycznego oddziału Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyskałam tytuł magistra Dietetyki.

Znajdź mnie

- Instagram -