Przepisy /

Desery /

CIASTO FERRERO ROCHER

CIASTO FERRERO ROCHER

Brak s艂贸w – to trzeba po prostu zrobi膰 馃檪

Przepis pochodzi ze strony Fit Smerfetka Lifestyle, kt贸r膮 gor膮co polecam 馃檪

SK艁ADNIKI

SP脫D:

  • 100 g daktyli (moczone 15 minut we wrz膮tku)
  • 20 g miodu
  • 45 g roztopionego oleju kokosowego
  • 80 g posiekanych orzech贸w laskowych
  • 30 g kakao

MASA:

  • 2 puszki mleka kokosowego (min. 80% t艂uszczu) wstawiamy do lod贸wki na kilka godzin aby oddzieli膰 艣mietank臋 kokosow膮 od wody kokosowej – w przepisie u偶ywamy jedynie 艣mietanki
  • 250 g mascarpone
  • 120 g erytrolu lub ksylitol (zmielony w m艂ynku do kawy)
  • 1-2 艂y偶ki 偶elatyny (rozpuszczona w 1/3 szklanki gor膮cej wody)
  • 40 g kakao + 20 g do g贸rnej warstwy
  • aromat waniliowy

SPOS脫B PRZYRZ膭DZENIA

Wszystkie sk艂adniki poza orzechami blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie dodajemy orzechy i ugniatamy ciasto d艂o艅mi. Okr膮g艂a form臋 o 艣rednicy 24 cm wyk艂adamy ciastem i wk艂adamy do lod贸wki na czas robienia masy.

艢mietank臋 kokosow膮 miksujemy z mascarpone, s艂odzikiem, aromatem i 40 g kakao. Zabieramy kilka 艂y偶ek masy do szklanki, gdzie dodajemy dodatkow膮 porcj臋 kakao (to b臋dzie ciemniejsza g贸rna warstwa). Do miski dodajemy rozpuszczon膮 偶elatyn臋 i mieszamy ca艂o艣膰 艂y偶k膮 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Mas臋 wylewamy na spod i wk艂adamy do lod贸wki na 30 minut. Sprawdzamy czy masa wystarczaj膮co zg臋stnia艂a i smarujemy j膮 warstw膮 ciemniejsz膮 ze szklanki. Ca艂o艣膰 ch艂odzimy w lodowce jeszcze godzin臋 i na reszcie podajemy 馃檪

 

Napisane: 5 pa藕dziernika 2018 przez maja_lewandowska

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentk膮 medycznego oddzia艂u Collegium Medicum Uniwersytetu Miko艂aja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyska艂am tytu艂 magistra Dietetyki.

Znajd藕 mnie

- Instagram -