Przepisy /

Dania Główne /

GRECKIE STIFADO

GRECKIE STIFADO

Będąc na wakacjach w Grecji miałam okazję posmakować regionalnej potrawy Stifado:)

Długo trwało zanim odtworzyłam ten smak w domu ale w końcu się udało:) Dzielę się z Wami moim ulubionym daniem, które smakuje wybornie z frytkami z batatów!

SKŁADNIKI:

  • 400 g wołowiny zrazowej lub polędwicy
  • 200 g małych cebulek dymek
  • 1 duża cebula
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 goździki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 4 liście laurowe
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wołowinę pokrój w kostkę, rozgrzej patelnię i partiami obsmaż wołowinę na suchej patelni. Zrumienione mięso przełóż do głębokiego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Czosnek i jedną dużą cebulę drobno posiekaj.

Kiedy zrumienisz ostatnią partię mięsa wlej na patelnię 2 łyżki oliwy, dorzuć posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut aż zmiękną. Dolej wino, przykryj patelnię i gotuj około 5 minut. Do sosu dodaj pomidory razem z gałką muszkatołową, cynamonem, goździkami, liśćmi laurowymi i rozmarynem. Dopraw solą i pieprzem, a gdy zawartość patelni się zagotuje przelej ją do naczynia z mięsem. Dolej tyle gorącej wody aby mięso było prawie przykryte. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę.

Gdy mięso jest w piekarniku obierz i w całości podsmaż na 2 łyżkach oliwy cebulki dymki do lekkiego zrumienienia. Cebulki przełóż do naczynia z mięsem, a naczynie wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 2 godziny. W razie potrzeby możesz dolewać tyle wody aby mięso było prawie przykryte. Sos powinien być gęsty:)

Napisane: 2 października 2017 przez maja_lewandowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentką medycznego oddziału Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyskałam tytuł magistra Dietetyki.

Znajdź mnie

- Instagram -