Przepisy /

Desery /

LODY OWOCOWE

LODY OWOCOWE

Zimne, słodkie – czego chcieć więcej 🙂

Lepiej smakuje po przestygnięciu niż od razu na gorąco. Jest tak lekka, że łatwo nie zauważyć, że zjadło się już połowę 😛

SKŁADNIKI

  • 500 g mrożonych owoców (może być jeden gatunek, mogą być mieszane – u mnie najczęściej truskawki, maliny, jagody i banany)
  • 100 g mleczka kokosowego z puszki lub 100 ml napoju roślinnego lub tłustego mleka
  • 50 g erytrolu lub ksylitolu
  • ewentualne dodatki: sok z cytryny, kakao lub cynamon do lodów z banana

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Wszystkie składniki umieszczamy w misie malaksera o dużej mocy (ja używam Thermomix’a) i włączamy najwyższe obroty na kilka – kilkanaście sekund. Jeśli nie posiadasz mocnego malaksera poczekaj, aż odoce trochę zmiękną, odsącz je z nadmiaru wody i dopiero wtedy połącz z pozostałymi składnikami i zmiksuj.

Lody podajemy od razu po przygotowaniu 🙂

 

Napisane: 16 kwietnia 2018 przez maja_lewandowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentką medycznego oddziału Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyskałam tytuł magistra Dietetyki.

Znajdź mnie

- Instagram -