Przepisy /

Dania G艂贸wne /

PIECZONY KURAK

PIECZONY KURAK

Na niedzielny obiadek w wi臋kszym gronie 馃檪

Takie proste danie, a tak niewiele os贸b z niego korzysta 馃檪 Tym bardziej, 偶e robi si臋 praktycznie samo! 馃檪

SK艁ADNIKI

  • kura lub kurczak zagrodowy w ca艂o艣ci, wypatroszony, oko艂o 2 kilogramowy
  • kilka (4-6) 艂y偶ek oliwy z oliwek
  • ulubione zio艂a i s贸l (np. papryka w proszku, estragon, suszona pietruszka, rozmaryn, kolendra)
  • cebula
  • kilka z膮bk贸w czosnku
  • cytryna
  • p臋czek pietruszki lub rozmarynu
  • bataty

SPOS脫B PRZYRZ膭DZENIA

Kuraka dok艂adnie umyj i osusz. Obran膮 cebul臋 i pozbawion膮 sk贸rki cytryn臋 przekr贸j na 膰wiartki, a czosnek obierz z 艂upinek i lekko zmia偶d偶 trzonem no偶a. Tak przygotowanymi sk艂adnikami oraz p臋czkiem 艣wie偶ych zi贸艂 nafaszeruj kurczaka. Mo偶esz zwi膮za膰 mu 艂apki czystym sznurkiem aby nadzienie nie wypada艂o.

Z oliwy, suszonych zi贸艂 i soli przygotuj marynat臋 i porz膮dnie natrzyj ni膮 sk贸r臋 kuraka. Mo偶esz tak偶e podwa偶y膰 sk贸r臋 i posmarowa膰 marynat膮 r贸wnie偶 pod sk贸r膮, cho膰 ja tego nigdy nie robi臋. Zawi艅 gotowego kuraka w foli臋 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki na 1-2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (z termoobiegiem), umie艣膰 kurczaka na blasze lub p艂askim naczyniu 偶aroodpornym i piecz 1,5-2,0 godziny polewaj膮c od czasu do czasu powsta艂ym przy pieczeniu sosem.

Na 30 minut przed ko艅cem pieczenia dorzucam do kuraka pokrojone bataty i jeszcze kilka z膮bk贸w zmia偶d偶onego czosnku.

Gotowe danie podaj臋 najcz臋艣ciej z kiszon膮 kapust膮 馃檪

Napisane: 14 marca 2018 przez maja_lewandowska

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentk膮 medycznego oddzia艂u Collegium Medicum Uniwersytetu Miko艂aja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyska艂am tytu艂 magistra Dietetyki.

Znajd藕 mnie

- Instagram -