Przepisy /

Dania Główne /

PIZZA Z KALAFIORA

PIZZA Z KALAFIORA

Smak pizzy i placka ziemniaczanego w jednym 🙂

Lepiej smakuje po przestygnięciu niż od razu na gorąco. Jest tak lekka, że łatwo nie zauważyć, że zjadło się już połowę 😛

SKŁADNIKI

SPÓD:

  • 50 g startego sera parmezan
  • 600 g kalafiora
  • 2 jajka
  • po łyżeczce suszonego oregano, mielonego czosnku i soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu

SOS:

  • 200 g passaty pomidorowej
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka soli i szczypta czarnego mielonego pieprzu

DODATKI:

  • kiełbaska pepperoni
  • kulka sera mozzarella

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Surowego kalafiora należy rozdrobnić za pomocą malaksera lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować około 10-15 minut.

Następnie ugotowanego kalafiora odcedzić sitkiem, przepłukać zimną wodą i za pomocą czystej bawełnianej ściereczki odsączyć jak najwięcej wody. Przełożyć do miski i wymieszać z jajkami, startym parmezanem i ziołami. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągłą pizzę. Piec z termoobiegiem w 200 stopniach przez 20-30 minut do zarumieniania się brzegów.

W tym czasie przygotować sos. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie przez około 2-3 minuty. Dodać passatę oraz przyprawy i smażyć kolejne 5 minut.

Upieczony spód kalafiorowy posmarować sosem pomidorowym, nałożyć plastry pepperoni i rozdrobnioną mozzarellę. Piec kolejne 10 minut.

Nie zjeść całej samemu 🙂

 

Napisane: 18 marca 2018 przez maja_lewandowska

1 thought on “PIZZA Z KALAFIORA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentką medycznego oddziału Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyskałam tytuł magistra Dietetyki.

Znajdź mnie

- Instagram -