Przepisy /

Desery /

SERNIK NERNIK

SERNIK NERNIK

Dla miłośników serników wszelkiego rodzaju i beznabiałowców 🙂

Przepis pochodzi ze strony Cook It Lean, którą gorąco polecam 🙂

SKŁADNIKI

SPÓD:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5-8 daktyli
  • 2-3 łyżki wody

MASA SERNIKOWA:

  • 500 g nerkowców
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka miodu lub ksylitolu lub erytrolu
  • sok z 1-2 cytryn

GALARETKA:

  • 200 g różnych owoców jagodowych (borówki, porzeczki, truskawki, poziomki)
  • 150-200 ml wody
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki miodu lub ksylitolu lub erytrolu
  • garść świeżych owoców

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Daktyle namocz w ciepłej wodzie i w tym czasie upraż wiórki kokosowe na suchej patelni cały czas mieszając aż się przyrumienią. Następnie oba składniki zmiksuj na jednolitą, lepką masę.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź w niej kokosową masę. Ugnieć i wstaw do lodówki.

Namoczone przez noc orzechy nerkowca odsącz z wody. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy, słodziwo i sok wyciśnięty z cytryn. Zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Masę serową wyłóż na spód, rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Owoce zalej wodą (100-150 ml), podgrzej, zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Dodaj słodziwo i rozpuszczoną w 50 ml wody żelatynę. Dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia po czym wylej na wierzch sernika. Do płynnej galaretki dodaj świeże owoce. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Nie zjedz sam! 🙂

Napisane: 14 marca 2018 przez maja_lewandowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentką medycznego oddziału Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyskałam tytuł magistra Dietetyki.

Znajdź mnie

- Instagram -