Przepisy /

Desery /

SERNIK STRACIATELLA Z MALINAMI

SERNIK STRACIATELLA Z MALINAMI

Nie tylko na gor膮ce, letnie dni 馃檪

Przepis pochodzi ze strony Fit Smerfetka Lifestyle, kt贸r膮 gor膮co polecam 馃檪

SK艁ADNIKI

SP脫D:

  • 150 g daktyli
  • 130 g p艂atk贸w owsianych

MASA:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml聽 – min. 80% t艂uszczu, wstawiamy na kilka godzin do lod贸wki aby oddzieli艂a si臋 艣mietanka od wody, w przepisie u偶ywamy tylko 艣mietanki
  • 150 g erytrytolu w pudrze (zmielony w m艂ynku do kawy)
  • aromat waniliowy
  • 45 g 偶elatyny
  • 90 g czekolady gorzkiej

MASA MALINOWA:

  • 100-150 g malin mro偶onych
  • 1 galaretka malinowa (mo偶na u偶y膰 bezcukrowej i doda膰 erytrytolu)

SPOS脫B PRZYRZ膭DZENIA

Daktyle zalewamy wrz膮c膮 wod膮 na 10-15 minut, nast臋pnie odlewamy wod臋 i blendujemy razem z p艂atkami. Mas膮 wyk艂adamy dno tortownicy (艣rednica 28 cm).

Twar贸g delikatnie miksujemy ze 艣mietank膮 kokosow膮, s艂odzikiem, aromatem, start膮 czekolad膮. 呕elatyn臋 zalewamy 1/3 szklanki gor膮cej wody, gdy przestygnie dodajemy do masy i delikatnie miksujemy. Ca艂o艣膰 wylewamy na sp贸d.

Maliny wbijamy w mas臋 sernikow膮. Galaretk臋 przygotowujemy wed艂ug przepisu z t膮 r贸偶nic膮, 偶e u偶ywamy 400 ml wody (100 ml mniej ni偶 w oryginalnym przepisie). Lekko ciep艂膮 galaretk臋 wlewamy na g贸r臋 masy sernikowej.

Wk艂adamy do lod贸wki, aby galaretka st臋偶a艂a i gotowe! 馃檪

Napisane: 5 pa藕dziernika 2018 przez maja_lewandowska

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentk膮 medycznego oddzia艂u Collegium Medicum Uniwersytetu Miko艂aja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyska艂am tytu艂 magistra Dietetyki.

Znajd藕 mnie

- Instagram -