Przepisy /

Dania Główne /

WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI

WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI

Podroby niesłusznie zyskały miano niezdrowych tak samo jak czerwone mięso. Niesłusznie 🙂

Odczarujmy znienawidzoną w dzieciństwie wątróbkę i pokochajmy jej unikalne właściwości odżywcze:) Oto mój ulubiony przepis przełamujący, co jak co, mało porywający smak wątróbki 🙂

SKŁADNIKI

  • 300g wątroby cielęcej lub wieprzowej lub kurczęcej
  • 2 duże jabłka
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku, majeranek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Wątróbkę możesz dzień wcześniej wymoczyć kilka godzin w mleku kokosowym z kartonu (lub migdałowym lub ryżowym). Następnie pokrój ją w kostkę i obsmaż na patelni używając klarowanego masła. Przełóż do miseczki. Na tej samej patelni na drugiej łyżce masła podsmaż poszatkowaną cebulę. Dolej wody i duś do miękkości. Dodaj wątróbkę i skrojone w duże kostki jabłka. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem i duś przez kolejne 10-15 minut.

Napisane: 27 września 2017 przez maja_lewandowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentką medycznego oddziału Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyskałam tytuł magistra Dietetyki.

Znajdź mnie

- Instagram -