Przepisy /

Dania Główne /

ROSÓŁ

ROSÓŁ

Bulion, zupa mocy – rosołek 🙂

Dla mnie rosół nie musi być klarowny i nie musi być zabarwiany kurkumą, mój rosół jest dla mnie apetyczny taki jaki jest 🙂

 

SKŁADNIKI

  • średniej wielkości szponder wołowy
  • 1 szyjka indyka
  • 2 kurze łapki
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • udko z kurczaka
  • pęczek włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew, por, cebula)
  • przyprawy: sól, ziele angielskie, liść laurowy,

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Mięso myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i wkładamy do 5 litrowego garnka, zalewamy wodą prawie po same brzegi i zagotowujemy na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i zbieramy szumowiny. Pozwólmy aby rosół “pyrkał” na małym ogniu przez około 2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy warzywa – obieramy i kroimy na większe kawałki. Ja uwielbiam gdy jest dużo pora i cebuli 🙂 Do rosołu dodajemy przygotowane warzywa oraz przyprawy i gotujemy kolejne 2 godziny na wolnym ogniu.

Przed podaniem oddzielam mięso od kości aby wygodnie ułożyć je na talerzu i zalać rosołem 🙂

 

 

 

 

Napisane: 16 grudnia 2018 przez Piotr Cesarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentką medycznego oddziału Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyskałam tytuł magistra Dietetyki.

Znajdź mnie

- Instagram -