Przepisy /

Desery /

TORT DACQUOISE

TORT DACQUOISE

Lżejsza wersja znanego i kochanego Dakłasa 🙂

 

Całe ciasto jest bezglutenowe i bez cukru 😉

SKŁADNIKI

BEZA:

  • 6 białek
  • 1 szczypta soli
  • 300 g erytrytolu / ksylitolu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g orzechów pekan lub włoskich

KREM KAWOWY:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 250 g zimnego mascarpone
  • 200 g zimnej śmietanki 30%
  • 3 łyżki erytrolu / ksylitolu
  • 50 g orzechów pekan lub włoskich
  • 50 g suszonych daktyli

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Bezy przygotuj na 2-3 dni wcześniej ponieważ tyle czasu będą schły.

Piekarnik nagrzej do 160 stopni C z termoobiegiem. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia, na którym obrysuj niewielki (21-22 cm średnicy) talerz. Białka z odrobiną soli ubij na sztywno. Następnie stopniowo, cały czas ubijając, dodawaj erytrol, a każdą kolejną łyżkę słodzika wsyp dopiero gdy poprzednia partia się rozpuści. Możesz ułatwić sobie to zadania mieląc wcześniej erytrol na cukier-puder. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze przez minutę. Dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj łyżką. Pianę rozdziel pomiędzy dwie blachy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C z termoobiegiem i piec przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw bezy do ostudzenia. Następnie umieść bezy w przewiewnym miejscu – będą schły około 2 doby.

Krem najlepiej jest przygotować tuż przed podaniem tortu. Kawę zalej 2 łyżkami wrzącej wody, wymieszaj i całkowicie ostudź. Mascarpone, śmietankę i słodzik umieść w misie miksera i ubijaj przez ok. 2 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość i stanie się puszysty. Dodaj kawę i zmiksuj. Wymieszaj łyżką z pokrojonymi daktylami oraz posiekanymi orzechami. Krem wyłóż na jedną bezę i przykryj drugim krążkiem. Górną bezę możesz oprószyć kakaem 🙂

 

Napisane: 1 kwietnia 2019 przez Piotr Cesarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentką medycznego oddziału Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyskałam tytuł magistra Dietetyki.

Znajdź mnie

- Instagram -