Przepisy /

Dania Główne /

WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI

WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI

Podroby niesłusznie zyskały miano niezdrowych tak samo jak czerwone mięso. Bardzo niesłusznie 🙂

Odczarujmy znienawidzoną w dzieciństwie wątróbkę i pokochajmy jej unikalne właściwości odżywcze:) Oto mój ulubiony przepis przełamujący, co jak co, mało porywający smak wątróbki 🙂

SKŁADNIKI NA WĄTRÓBKĘ Z JABŁKAMI

  • 300 g wątroby cielęcej lub wieprzowej lub kurczęcej
  • 2 duże jabłka
  • 3 niewielkie cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku, majeranek

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA WĄTRÓBKI Z JABŁKAMI

Wątróbkę możesz dzień wcześniej wymoczyć przez kilka godzin w mleku, dzięki temu będzie delikatniejsza w smaku. Pokrój ją w kostkę i obsmaż na klarowanym maśle. Przełóż do miseczki. Na tej samej patelni na drugiej łyżce masła podsmaż poszatkowaną cebulę. Dolej wody i duś do miękkości. Dodaj wątróbkę i skrojone w duże kostki jabłka. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem i duś przez kolejne 10-15 minut.

Napisane: 27 września 2017 przez Maja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dietetyk Maja Lewandowska, Nature Life

Dietetyk

Maja Lewandowska

Jestem absolwentką medycznego oddziału Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyskałam tytuł magistra Dietetyki.

Znajdź mnie

- Instagram -